31.5.2013

Kuinka kanjit kesytetään?

Kuten tulette varmasti huomaamaan, minulla on taipumus tehdä aikatauluja ja suunnitelmia sekä usein myös hieman luistaa niistä. Nyt olisi tarkoitus tehdä vähän pysyvämpiä, joustavampia suunnitelmia kanjien varalle.

Joskus tulee opeteltua vähän liian ahkeraan tahtiin ja olo on sitten sen mukainen.

Aloitetaan aikataulusuunnitelmistani! Ensimmäinen pitkän matkan tavoitteeni on opetella jouyout, joita on hieman reilut 2000 kanjia. Japanissa ne opetellaan peruskoulun aikana ja niiden kanssa on mahdollista lukea perustekstiä ilman ongelmia. Olen päättänyt jakaa opiskelun neljän viikon jaksoihin, missä kolme ensimmäistä viikkoa opiskelen uusia kanjeja maanantaista lauantaihin ja kertaan sunnuntait, ja viimeinen viikko on kokonaan kertausta varten.

Päivittäisen kanjimäärän suhteen olen kolmen vaiheilla. Houkuttaisi kokeilla tahtia 5 kanjia päivässä, jolloin jouyout olisi opittu alle 2 vuodessa. Se kuitenkin on lähes täysin varmasti aivan liian rankka tahti pidemmän päälle. 4 kanjia päivässä tarkoittaisi 2,5 vuoden ponnisteluja ja kevyempi 3 kanjia päivässä -tahti toisi jouyout plakariini hieman reilussa 3 vuodessa, mikä taitaa olla se tavallisin tahti (vaikka Japanissa tähän käytetäänkin 7+ vuotta).

Sittenpä päästään tapoihin, mitä hyödynnän opiskelussani:

- Excel-taulukko jouyou-kanjeista (sekä muutamasta korkeampitasoisesta)
Siinä on kanjin lisäksi sen JLPT-tasoarvio (osittain iPhonen imiwa-sanakirjan, osittain Noubenin mukaan), luokka millä se Japanissa opitaan (osassa oli hieman epäselvyyksiä, mutta nämä pääasiassa Wikipedian ja Saiga-Jp:n mukaan), kanjin numero sanakirjassani (Suuri Kanjikirja, Atena - lahja avokilta ja isältään) sekä sarake, mihin merkkaan mistä olen tehnyt flashcardin. Juuri lisäsin mukaan sarakkeen, johon saan merkattua, missä jaksossa olen minkäkin kanjin opetellut. Tämän mukaan katson opiskelujärjestyksen ja pidän kirjaa siitä, missä olen menossa.
- Flashcardit
Teen käsin flashcardin kustakin kanjista, ja kertailen niitä Leitner-systeemin mukaan. Flashcardin etupuolella näkyy kanji piirtojärjestyksineen, sen luokka ja JLPT-tasoarvio sekä muutama esimerkkisana kanjein. Kääntöpuolelta löytyy kanjin numero sanakirjassani, kanjin ja esimerkkisanojen lukutavat ja merkitykset, sekä kanjin radikaali ja vetojen määrä.
- Lunttilista
Kerään vihkoon lunttilistaa kanjeista, jotka minun pitäisi milloinkin osata, ettei tarvitse aina vilkuilla excelistä. Tähän lunttivihkoon en kuitenkaan kirjaa ylös mitään tietoja kanjista. Samaisen vihkon loput sivut toimivat tuherrussivuina, joille kirjoittelen japaniksi kaikkea diipadaapaa (ks. viimeinen kohta).
- iPhone
iKanji Touch on kätevä ja edullinen ohjelma, jolla saa opeteltua kanjeja vaikkapa niiden JLPT- tai luokkatason mukaan. Mielestäni tosin JLPT N5-tason kanjikokoelma on turhan vajaa. Mutta tähän saa tehtyä myös omia kokoelmiaan kerrattavaksi. iKanji on monipuolinen, sillä se opettaa ja testaa merkityksen lisäksi piirtojärjestyksen ja lukutavat. Se antaa myös kanjiyhdistelmiä joista puuttuu yksi merkki, joka pitäisi sitten käyttäjän osata valita alla löytyvistä vaihtoehdoista. JLPT Study on toinen ihan mukava flashcard-tyylinen ohjelma, jolla saa kerrattua kanjeja lukutapoineen. Sanakirjan tarpeeseen vastaa imiwa-niminen ilmainen ohjelma, jolla saa etsittyä kanjeja komponenttien, lukutapojen ja merkitysten mukaan. (Tietokoneella käytän Wakania.) Suureen suosiooni pääsi nousemaan myös KanjiOK, joka antaa lyhyitä tarinoita kana-merkein kirjoitettuna, ja käyttäjän tulisi sijoittaa annetut kanjit oikeisiin kohtiin kana-merkkien päälle. Sitä ei kuitenkaan iStoresta enää löydy, joten ilmeisesti päivityksiä ei ole tulossa.
- Lyhyet tarinat ja lauseet
Kirjoittelen oppimiani kanjeja hyödyntäen kaikenlaista diipadaapaa, kunnes koko kanji uppoaa selkäytimeeni saakka eikä enää unohdu. Jos jättää opettelun vain ensiksi mainitsemiini oppimistapoihin, ei tule oppimaan kuinka kanjeja oikeasti kirjoitetaan. Uudelleen ja uudelleen kirjoittamisen lisäksi luen mangaa ja tarinoita japaniksi viikottain - toivottavasti sanakirjan tarve pikkuhiljaa vähenee.
Toivottavasti opiskelu ei ...karkaa käsistä.
Vietin eilen ja tänään tuntikaupalla aikaa Jouyou-excelini hiomiseen ja nyt se on valmis. Ensimmäiset sivut tulostelinkin - olisin mieluusti tulostanut kaikki 44 sivua (nyt kun olen vanhempien luona heidän tulostintaan kiusaamassa), mutta isä ei ole hankkinut musteita niin ei viitsi raukan viimeisiä väritippoja käyttää. Ei noilla loppusivuilla niin kiire ole.

Pitää vähän katsoa, koska tämän oppimisprojektin päästää vauhdilla käyntiin. Haluaisin kerrata osaamani reilut 100 kanjia (JLPT N5:t), mutten todellakaan käyttää niihin liikaa aikaa. Radikaalien pänttäys kiinnostaisi myös, joskin ehkä alkuun olisi parempi kerrata ne pintapuolisesti ja huolellisemmin sitten jahka plakarissa on useampi sata kanjia. Pitäisi ottaa aikaa siihenkin, että ensi kuun Unkarin matkalle olisi valmiiksi flashcardit tehty, ettei sinne saakka tarvitse kanjisanakirjaa kantaa. Mutta nyt sormia syyhyttää päästä leikkimään flashcardeilla, joten taitaa olla aika vetäytyä tästä iltaopiskeluihin ja N5-kanjeja kertaamaan.

2 kommenttia:

  1. Heipsan! Törmäsin sattumalta blogiisi - hehee, joku muukin perustanut blogin samasta aiheesta! (Itsekin siis vähän aikaa sitten päätin blogin omille opiskeluilleni perustaa.) Toivottavasti vielä joskus päivittelet, mielelläni lukisin :)

    一緒に頑張りましょう~! ^____^

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hei! Tervetuloa. En ole tosiaankaan monogatariani unohtanut, meinaa vain olla sellainen paniikki koko ajan lähemmäs hiipivän JLPT:n kanssa, etten ole saanut vapaa-ajallani juuri muuta aikaiseksi kuin opiskella kanjeja kanjien perään. Harvoin uskaltaa pitkäksi aikaa koneelle, ettei vain vahingossa päädy esim. aloittamaan uutta animea ym. aikaa vievää.

      Pitääkin käydä vilkaisemassa blogiasi. :)

      Poista