22.5.2013

Aasian tutkimus: pääsykoe

Eilen oli siis sekä odottamani että pelkäämäni pääsykoe Aasian tutkimukseen. Olen jo useamman kuukauden uhrannut lähes yksinomaan pänttäämiseen - pois ovat jääneet pelaamiset koneella ja pleikkarilla, vapaa-ajanlukemiset, suurinosa kanjien opiskelusta ja vaikka sun mistä. Elokuviakin on tullut katsottua vähemmän, lähinnä syömisen ajaksi olen telkkarin avannut. Avokki on saanut katsella elokuvia ja kiekkopelejä kuulokkeet korvilla. Japanista hilaamani hachimaki on pitänyt hiukset poissa silmiltä ja muistuttanut päivittäin, mitä varten opiskelen maailman verkkoja ja postpositiolausekkeita.

Hachimaki, jonka 2010 toin mukanani Japanista. Siinä lukee 合格 (goukaku), mikä tarkoittaa mm. kokeen läpäisyä.

Runsaasta ja monipuolisesta (muistiinpanoja, flashcardeja, miellekarttoja, muistisääntöjä, harjoituskokeita ja avokin tekemiä pistokkaita) huolimatta oloni on pitkälti ollut sellainen, että opiskeluni on tehotonta. Kertaamisten aikana päällimmäinen tunteeni oli ahdistus: oliko tässä kirjassa tällainenkin asia? Vaikka jo kolme vuotta olen näitä kirjoja lukenut ja opetellut. Tunne on ahdistava senkin vuoksi, että peruskoulu- ja lukioaikana tunsin oloni hyvinkin fiksuksi ja hyväksi oppijaksi. Ei juuri tarvinnut opiskella kirjoituksiin tai kokeisiin ja hyvin meni. Nyt olen jäänyt jo useana vuonna pääsykokeissa varasijoille. Ilmeisesti audio-visuaalinen oppimistapa taitaa olla minulle se paras: minulle riittää hyvin pitkälle, kun kuulen mielenkiintoisen opettajan luennoimassa tai joitain kaavioita ja kuvia kirjoissa tai dokumentteja televisiossa. Lukiossa en juuri koeviikolla kirjojani availlut. Audio-visuaalisuutta en osannut oikein tämänkertaisissa opiskeluissani hyödyntää.
Suurosa opiskelumateriaaleistani: kirjat, muistiinpanovihkot ja flashcardit. Miellekarttapino näyttää lähinnä suttuiselta paperinivaskalta eikä se mielestäni ansainnut päästä tähän kuvaan.

Eilen heräsin aamuseitsemän tienoilla opiskelemaan ja syömään aamupalaa. Hermostus tosin oli niin suuri, ettei ruoka meinannut painua alas. Ennen kotoa lähtöä puin serkkujeni Japanista minulle tuomat sukat - jospa ne toimisivat onnensukkina? Junassa väsytti, mutta luin historiaa ja yritin etsiä tärkeitä kohtia. Selailin hakemistoa, koska olin kuullut tärpin, että esseekysymykset etsitään hakemistosta suoraan. Kertasin kieliopissa foneemiset määrittelyt, mikä oli toinen kuulemani tärppi. Yhdeltätoista olin Helsingissä ja olo oli hieman eksynyt: mitä seuraavaksi, kun koe alkaa vasta kahdelta?

Tabi-tyyliset sukat, jotka serkkuni toivat minulle Japanin matkaltaan.
Päätin aloittaa päivän hakemalla kaupasta jotain sokeripitoista pitämään aivot toiminnassa. Ainoa asia, mitä muistan eräästä lukion ruotsinkirjastani, on sen aloituskappale joka ylistää sokerin vaikutuksia aivojen muisti- ja tietojenkäsittelytoimintoihin. Kaupassa oli melkoinen jono ja joku paikallinen mummeli vissiin päätti jäljellä olevan elinaikansa olevan kyllin lyhyt, että se oikeutti hänet kiilaamaan jonossa minun ja viiden muun noin parikymppisen edelle. Kiehutti, mutta ei noin vanhalle oikein kehtaa mennä mitään sanomaankaan kun koko kauppa varmaan katsoisi, että mitä tuo kakara kiusaa arvokasta vanhusta.

Sokerivaraston täydennyttyä salmiakilla, ED:illä ja kahdella geishapatukalla hakeuduin yliopiston lähelle kahvilaan teekupposelle. Meinasin saada hermoromahduksen nähdessäni kahvilassa toisen hakijan, joka pänttäsi kielioppia. Istuuduin tuuliselle terassille ja kaivoin vielä historian kirjan esiin pikaselailua varten. Aikaa kokeeseen oli noin kaksi tuntia. Teen juotuani kävin vilkaisemassa koetilan, että varmasti osaan oikeaan paikkaan - tänäkin vuonna - kunnes hakeuduin Picniciin täyttämään vatsaani, ettei kokeessa tarvitsisi kuunnella sen mouruamista. Syödessäni vilkaisin kännykkämuistiinpanoni läpi ja aloin sitten selailla kieliopin flashcardeja.

Hieman reilu tunti ennen koetta menin takaisin yliopistolle missä yllätyksekseni ei ollutkaan niin suurta ruuhkaa kuin olin odottanut. Löysin hyvin istumatilaa pöydän äärestä, missä istui parhaillaan neljä muuta hakijaa tekemässä viime hetken kertauksia. Selailin flashcardejani ja samalla juttelimme vähän kokeesta ja asioista ylensäkin. Pöydässä oli kaksi Koreasta kiinnostunutta tyttöä, historian opiskelija joka mietti alanvaihtoa sekä hieman ujompi tyttö, joka lähti pian jonnekin muualle. Siinä meni viime hetket ennen pääsykoetta kertaillessa ja jutellessa.

Koesalissa meinasin saada uuden hermoromahduksen pelkästään siitä, että piti odottaa pari minuuttia ennen kuin sai aloittaa. Mieleni pelotteli mitä omituisemmilla tehtävillä ja kysymyksillä - erityisesti pelkäsin esseetehtävää teollistumisen vallankumouksesta, jota en koskaan muista oikein.Viimein saimme aloittaa ja käänsin ensimmäisen tehtäväsivun esiin. En halunnut selailla eteenpäin, vaan tehdä tehtävän kerrallaan. Ja tehtävä tehtävältä oloni helpottui ja keveni: enimmäkseen tehtävät olivat niin helppoja, etten olisi niistä osannut unelmoidakaan. Ja sen vain sanon, että kannatti opetella ne foneettiset määritelmät kunnolla! Kahden sivun esseekin orjakaupan vaikutuksista sujui hyvin kun sain valvojalta  pyytämääni suttupaperia.

Koko koeaikaa kahdesta kuuteen en malttanut istua paikallani - en ole ikinä ollut kovin hyvä tarkistamaan koetta uudestaan ja uudestaan hermostumatta. Kun sain kokeen tehtyä parhaan kykyni mukaan ja tarkistettua noin puolitoista kertaa, palautin paperit ja poistuin salista ....muistaakseni hieman ennen viittä. Siellä sitten huomasin toisen näistä Korea-tytöistä ja istuimme penkille juttelemaan. Hän odotteli vielä kaveriaan, että jatkaisivat samaa matkaa junalle. Kohta koesalista tuli myös Aino, jonka olin tavannut kerran aikaisemmin Hapessa PC:n kirppiksellä, missä hän luki historian kirjaa niin paljon kuin ehti. Juttelimme vielä noin kuuteen kunnes lähdimme omille teillemme.

Olin hieman liian hermostunut pysymään vielä paikallani, joten harhailin Akateemiseen samalla, kun juttelin puhelimessa avokkini ja myöhemmin siskoni kanssa. En voinut estää itseäni ostamasta erästä pokkaria kun se edullisella lähti, mutta haikein mielin jätin muutaman japani-aiheisen hyllyyn odottamaan. Matkani jatkui Wrongiin missä testasin yakiniku-beefin ja tarkkailin kauhuissani millaista tahtia kännykkäni akku hupeni. Alkoi näyttää siltä, etten saisi kännykällä ostettua junalippua kotiin vaan pitäisi käydä tiskillä tai automaatilla. VR:n automaatit tosiaan eivät aina tykkää pankkikortistani, vaan ovat moneen otteeseen kieltäytyneet myymästä minulle lippua vaikka tilillä olisi käytettävissä rahaa. No, tällä kertaa lipunosto sujui onneksi ongelmitta ja pääsin junaan latailemaan kännykkäni akkua.

Kaverini ja toivottavasti tuleva senpaini Momo oli koevahtina (tosin eri salissa kuin minä), ja sai kiinni ensimmäisen (raportoidun) vilppiyrityksen humanistisessa tiedekunnassa viiteen vuoteen - hyvä Momo! Siellä joku kokelas oli vissiin ajatellut, ettei kukaan huomaa täydessä salissa jos hän vähän räplää kännykkäänsä. Juttelimme osan matkasta via FB kunnes Momo rupesi katsomaan animea ja minä aloin lueskella torstain koetta varten. Torstaina sitten odottaa toisen pääsykokeen (englanti) lisäksi työsopimuksen allekirjoittaminen.

Itse tosin keskityn jännityksellä odottamaan päivämäärää 2.7, jolloin tulokset julkaistaan. Olen täysin varma, että kokeeni meni läpi, mutta saa nähdä riittävätkö pisteet opiskelupaikkaan.

12 kommenttia:

  1. Anonyymi2/7/13 07:54

    Löysin blogisi eilen, kun vihdoin ja viimein uskalsin lähteä etsimään muiden mielipiteitä tuosta valintakokeesta. Itse hain toista kertaa Afrikan ja Lähi-idän tutkimukseen, mutta osallistuin valintakokeeseen ensimmäistä kertaa - ja tadaa: onnistuin mahdottomassa, vaikka YO-todistukseni on aika keskinkertainen ym ym ym. Minusta oli koe yllättävän vaikea ainakin historian osalta, vaikka historia aineena on aina ollut yksi lemppareistani. Oli nimittäin sen verran laaja-alaiset kysymykset jostakin niin asiasta x, että miltei itketti.

    Nyt kiinnostaa tietää, miten sinulla meni. Ainakin voisin tekstistäsi päätellä, että pääsit sisään: uskon nimittäin, että koe oli vähintään jauhot suuhunpaneva ainakin meille noviiseille. ^-^

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Varasijoillehan se minulla meni (mnnghh, taas vaihteeksi). Mutta tästä sitten ponnistetaan entistäkin tarmokkaammin vielä yhteen Aasian tutkimuksen pääsykokeeseen, joka toivottavasti on se viimeinen. Ja onpahan aikaa lukea sen verran kanjeja, että kun pääsen opiskelemaan, olen jo pro - ainakin niillä japanin tunneilla. ;D

      Kieltämättä nuo kysymykset osaavat olla pilkunviiltoa ja pitkiä tekstejä pikkuisista yksityiskohdista. Itseäni ei oikein jaksa kinostaa yleinen maailmanhistoria tai suomen peruskieliopit, joten koekirjat ovat olleet minulle haastavia. Mutta kohta on aika ottaa ne taas naaman alle ja päntätä läpi - toivottavasti eivät vaihda koekirjoja.

      Poista
  2. No, mites meni, pääsitkö? Itse ekalla yritelmällä sisään, vaikka luulin että söin kokeen aikana enemmän eväitä kuin vastasin kysymyksiin...

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Huono tuuri kävi täällä päässä. Sen siitä saa kun on liian voitonvarma? :'D Mutta ei kun uuteen yritykseen ensi vuonna. Varasijalta 18 on vaikea ponnistaa sisään.

      Poista
  3. Minä pääsin toisella kerrallani sisään Aasian tutkimukseen. Ekalla tehokasta lukuaikaa kertyi vain kolmisen viikkoa, mikä ei riittänyt edes historiaosuudesta läpi pääsemiseen. Tähän kertaan aloitin edellisen vuoden puolella kirjoittamaan molemmat kirjat koneelle, peruskieliopin kokonaan kannesta kanteen kertaalleen ja maailmanhistorian hakemiston aakkosjärjestyksessä, vuoropäivin. Vikat pari viikkoa jatkoin maailmanhistoriakirjaa normaalisti ja peruskieliopista tein muutaman sivun listan oikeasti opeteltavia asioita ja tein sen päivittäin, lisäksi yhden pääsykokeen äidinkieliosan per päivä.

    Tekstiä tuli toki aika kasa, pelkästään K-kirjaimessa oli enemmän kuin koko historiakirjassa toiston vuoksi. Koska vaivaa ollaan joka tapauksessa valmiita näkemään, niin suosittelen lämpimästi. Tämä riitti tänä vuonna 96 pisteeseen. Flashcardit, miellekartat sun muut kilkkeet suosittelen jättämään pois, sillä ne hukkaavat kirjojen elintärkeät yksityiskohdat. Mahdollisesti myös kannattaa panostaa mekaaniseen näppäimistöön, sillä se rasittaa käsiä paljon vähemmän näin paljon kirjoittaessa.

    Huolestuin itse asiassa vähän puolestasi kun luin, ettei into oikein riitä kirjojen lukemiseen. Näissä nimittäin tarvitsee sen tason onnistumista (tänä vuonna vielä korkeammat rajat kuin normaalisti), että jos niistä kirjoista löytyy vielä uusia asioita, lukeminen on vielä kesken. Siksi niitä pitää toistaa kauas kiinnostumispisteen tuolle puolen. Koneelle kirjoittaminen toimi tuossakin mielessä hyvin, sillä siitä ei tullut pakkotoistoa, se eteni, sen tekemistä ei tarvinnut tuskailla kunhan vaan teki, käsitellyt jutut etenivät kirjan eikä oman valinnan mukaan, eikä sitä edes tarvitse saada valmiiksi jos ei ehdi loppuun ennen koepäivää. Tuloksena jutut on "oheistuotteena" toistettu hyvin monta kertaa, tietää tasan kuinka paljon mistäkin aiheesta on oikeasti kirjoitettu kirjaan ja miten asiat liittyvät toisiinsa.

    Syvimmät pahoitteluni jos tässä on yhtään leveilyn sävyä, sillä se ei ole tarkoitukseni. Lyhyesti sanottuna pointtini on, että "Yay, tein pitkäjänteisesti töitä ja pääsin sisään tosi paljon haluamalleni, mutta tiukkaan rajatulle alalle!", ja että "Yrität näemmä vielä kerran. Hyvä, toivottavasti ensi vuonna tulee tulosta! Näin minä selvitin tämän esteen tänä vuonna, toivottavasti siitä on apua!".

    ps. Mun äiti tykkää sun blogistas!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tuo on kieltämättä hyvä idea sinulla, voisin sen kopioida. Aloitan tällä kertaa lukemaan hetimmiten Animeconin jälkeen - toivottavasti siis kirjat eivät vaihdu.

      Tosin pelkkää kirjoittamista en jaksa, vaan tarvitsen jotain visuaalista ja käsissä pyöriteltävää myös (aka minun tapauksessa lähinnä miellekarttoja ja flashcardeja - ja usko pois, ainakin minun flashcardini ovat niin täynnä faktaa että hyvä kun näkee lukea, hups). Vähän mietityttää, että mitä ranteet tykkää kirjoittaa kun työnikin on lähes yksinomaan koneella kirjoittamista. Pitänee harkita jos kotiinkin hankkisi jotain rannetukea.

      Kiitos kommentista. :) Tämä on kovasta työstä ja jonkin verran tuurista kiinni että mitenkä sujuu. Enkä aio lannistua. Kiitokset myös äidillesi & pahoittelut, että Unkarin matka laittoi päivityksiin tauon. ;D

      Poista
  4. Ite oon nyt ekaa kertaa hakemassa, mut oon lukenu niin vähän etten kyllä oo sisään pääsemässä ainakaan tänä vuonna :D Toisaalta en kyllä edes tiennyt mihin olin hakemassa ennen kuin kahta päivää ennen hakuajan päättymistä että aikaisin aloittaminen olisi siksikin ollut vähän hankalaa. Itse en kyllä ota näistä mitään paineita ainakaan vielä kun on vasta ensimmäinen hakuyritykseni, mutta toivon että siellä päin käy tällä kertaa parempi tuuri ^-^

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. No, onnea meille molemmille kuitenkin. :>

      Poista
  5. Itse haen 2.kertaa ja jännittää paljon-.- varasijalle jäin 31 viimevuonna.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Mä jäin viimeksi varasijalle 8. Jospa tällä kerta...

      Poista
  6. Itseäni jännittää välivuodet. En haluaisi yhtään enempää:( montako teillä on ollut?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Pari-kolme vissiin. Ihan liikaa. Tosin on saanut työkokemusta ja elämänkokemusta, mutta mieluusti sitä yliopistossa karttaisi kuitenkin.

      Poista