16.11.2017

Vaihtosuunnitelmia 1: ensimmäinen hakukierros


Huijui. Ensimmäinen tärkeä osuus vaihtovuotta ajatellen on nyt suoritettu: palautin hakemuksen Helsingin yliopiston Liikkuvuuspalveluille viikko sitten torstaina. Hakukohteiden valinta oli yllättävän pitkä prosessi; valvoin usean vapaapäivän ja yön tekemässä listoja eri yliopistojen kursseista ja hyvistä ja huonoista puolista. Lopulta infoa kertyi kokonaiset 13 sivua, jotka mukanani kiersin yliopistolla pidetyissä vaihtoinfoissa.

Minä jos hieman infoja keräilen...

Lokakuun lopulla järjestettiin kaksi vaihtoinfoa, ensin yleinen hakuinfo ja sitten Japaniin lähteville suunnattu rennompi tilaisuus. Tässä vaiheessa suosikkilistani oli vielä aivan auki, ja 13-sivuinen oma infopakettini sai laajasti käsin raapustettuja kommentteja. Ensimmäinen infotilaisuus pääasiassa vahvisti itse keräämässäni infopaketissa olevia tietoja, minkä lisäksi pääsin varmistamaan mm. Japanin vaihtokohteisiin erikoistuneelta työntekijältä kurssien korvaavuuksia (eli sitä, mitkä opinnot voisin saada hyväksiluettua tutkintooni, kun palaan).

Paitsi että kuuntelin, aivot vain ylikierroksilla.

Toinen infotilaisuus oli paljon rennompi, käsittääkseni Hokkaidon yliopiston järjestämä. Siellä oli japanilaisia vaihto-opiskelijoita jaettuna eri pöytiin kotiyliopistonsa mukaan ja heiltä pääsi kyselemään heidän yliopistoistaan. Valitettavasti tilaisuudessa ei ollut edustamassa ketään Japanissa jo vaihdossa olleita, jotka tietäisivät kohdeyliopistoista vaihto-opiskelijoiden näkökulmista, mutta tilaisuus oli silti hyödyllinen ja olin paikalla sen sulkeutumiseen saakka. Vaihtarit kertoivat houkuttelevia kertomuksia kampuksistaan ja kaupungeistaan, lähialueiden parhaista ruokapaikoista, kerhoista (circle) ja tapahtumista – minkä lisäksi saimme tarjouksia, että kun (ei jos) saavumme Japaniin juuri heidän yliopistoonsa, vaihtarit esittelevät meille parhaat paikat.

Paikalla oli myös Liikkuvuuspalveluiden Japaniin erikoistunut työntekijä, jolta kyselin asumisratkaisuista. Aloitin tosiaan hormonihoidot lokakuun alussa, minkä vuoksi vaihdon aikana passissani oleva sukupuolimerkintä tuskin vastaa enää täysin sitä, miltä näytän ja kuulostan. Hän kuitenkin vakuutteli, että voisin huoletta keskittyä nyt hankkimaan vaihtopaikkani ja sitten sopimusten hoiduttua he auttaisivat minua saamaan sopivan asumuksen. Asuntolathan on usein jaettu sukupuolittain joko eri huoneistoihin, kerroksiin tai jopa rakennuksiin. Haluan joka tapauksessa ensisijaisesti vuokra-asuntoon, jossa käytössäni olisi yksityinen kylpyhuone ja keittiö. Useimmat asuntolat myös kieltävät vieraat (esim. perhekin voi käydä vain vilkaisemassa huonetta ja erikoisluvalla!), minkä koen vaikeuttavan mahdollisuuksia saada hyviä kavereita Japanissa. Minulle kun kaveruudessa on tärkeää, että voi aikaa viettää yhdessä kotona eikä aina vain kaupungilla. Olen kuitenkin ensimmäinen Liikkuvuuspalveluihin tällä asialla yhteydessä ollut Japaniin lähtijä, joten hieman jännittää.

Omaa tilaa kiitos, olen vähän liian vanha dormeihin...

Asuntojen lisäksi kysyin mm. kuinka voisin varmistaa lääkkeiden saantini vaihdon aikana. Sain suosituksen hankkia Yakkan shoumei -erikoisluvan viedä koko vuoden annokset lääkkeitä mukanani, jolloin ei tarvitsisi riskeerata, etten löytäisikään ajoissa lääkäriä, jolta saisin Japanissa kelpaavat reseptit. Ulkomailla kirjoitetut reseptit kun eivät Japanissa kelpaa.

Toisen infon loppupuolella sain viimein suosikkikolmikkoni valittua – aion tosin paljastaa sen vasta tuloksien kuuluessa. En taikauskoani, vaan… no, ehkäpä juuri taikauskoani. Tällä hetkellä vain tietäjät tietävät, kasvokkain olen uskaltanut suosikkini paljastaa.

Waifun kanssa pohdittiin vaihtojuttuja paljon yhdessä. Ja olen noin
2 % varma, että waifu koki minut niin pahaksi kilpailijaksi,
että myrkytti ruokani (nah, tokkopa sentään :D ).

Jotain voisin sen sijaan kertoa Helsingin yliopiston vaihtohauista. Eri hakuohjelmia on muistaakseni seitsemän nyt syksyllä. Näistä yliopistojen välinen, yksiköiden välinen, ISEP ja Free Mover ovat sellaisia, mitä kautta voi hakea Japaniin vaihtoon. Yhdellä hakukerralla voi hakea korkeintaan 6 yliopistoon ja yhdellä hakemuksella/hakuohjelmalla 3 yliopistoon. Päädyin lopulta itse hakemaan vain yliopistojen välisellä ohjelmalla; yksiköiden väliset (eli esim. Maailman kulttuurien laitoksen sopimat) kohdeyliopistot eivät vastanneet tarpeitani, ISEP on ollut niin suosittu että viime vuosina sitä kautta on päässyt vain puolen vuoden vaihtoihin ja Free Mover vaatii hakijalta paljon enemmän järjestelyä ja mm. taloudellista vastuuta. Yhteen hakuohjelmaan keskittyminen takasi myös enemmän aikaa tutkia yliopistoja ja niiden kurssitarjontaa, ja huolehtia myös arkiopiskelusta ja työnteosta samalla.

Hiukan vain opiskeluaikataulut hiipivät hönkimään niskaan samalla,
kun keskityin hakuun.


Itse haku on kaksivaiheinen. Tämä ensimmäinen hakemus liitteineen toimitettiin siis Helsingin yliopiston Liikkuvuuspalveluille. Käytin noin kokonaisen viikon siihen, että listasin lisää mieluisia kursseja, laskin niistä tulevia opintopisteitä ja mietin korvaavuuksia. Jokaista hakukohdetta varten piti tehdä Learning Agreement, jossa siis käytännössä listataan ne kurssit, joita kävisi jos olisi vaihdossa nyt (koska kurssitiedot ovat yleensä tältä vuodelta ja saattavat muuttua). Näistä tuli merkitä myös, mitä kurssit korvaisivat sitten omaan tutkintoon täällä Helsingissä. Kuten ohjeet lupailivatkin, tähän kului eniten aikaa, mutta onneksi opettaja ja pari senpaita auttoivat. Opettaja jopa kehui, että olin paremmin valmistautunut kuin jotkut vaihdosta jo palanneet!

Kurssien katsomisen jälkeen motivaatiokirje oli helppo kirjoittaa, joskin 400 sanan rajoitus otti hieman tiukille. Laitoin niin perhettäni kuin ainejärjestön kahvihuoneelle sattuneita opiskelijakavereitakin syynäämään kirjettä läpi. Loput tiedot pääasiassa tulivatkin jo itse hakujärjestelmästä Mobility Onlinesta ja opintosuorituksia kirjaavasta WebOodista, ja ne piti vain ensin tallentaa omalle koneelle ja sitten uudestaan hakujärjestelmään. Järjestelmässä ja käytännöissä olisi kenties hiomista (tallenna koneelle, lataa takaisin samaan ohjelmaan, kirjoita tähän kohdemaan pisteissä eikä hakujärjestelmän pyytämissä ECTS-pisteissä...), mutta hakuohjeita tarkasti seuraamalla ongelmia ei tullut. Sydän pamppaillen lähetin hakemukseni pari tuntia ennen deadlinea, ja se merkittiin vastaanotetuksi jo samana iltapäivänä.

Vain rauhassa odottelua enää jäljellä.

Toinen vaihe tapahtuu, jos saa Liikkuvuuspalveluilta "luvan" lähteä. Lupa saadaan yhteen hakukohteista (tai jos ei tule valituksi, voi halutessaan saada tarjouksia muihin kohteisiin, joissa kenties tilaa olisi). Tässä vaiheessa sitten pääsee tekemään hakemusta suoraan kohdeyliopistoon Japaniin. Saan 15.12. mennessä uutisia Liikkuvuuspalveluilta, joten pitäkää peukkuja!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti