30.10.2017

Uudella nimellä tokaan vuoteen

Kesäloman (tai siis töiden ja kertauksen) aikana sain suunnitellusti nimeni muutettuakin, ja ensimmäinen etunimeni on nyt Tetsu. Toistaiseksi olen kirjoittanut mokoman katakanalla, mutta saas nähdä jos vaihdon aikana saisin tavaksi kirjoittaa sen kanjilla. Suosikkikirjoitusasuni on tällä hetkellä 哲, minkä lisäksi eräs opettaja ehdotti mm. all-nighteria tarkoittavasta sanasta löytyvää 徹-merkkiä. Nimenmuutos kävi yllättävän kivuttomasti; poikkesin maistraatissa erään työpäivän jälkeen uskoen edessä olevan ainakin 3 viikon kädenvääntö nimilautakunnan kanssa, mutta yllättäen paikan esimies laittoikin minut vain kirjallisesti lyhyesti perustelemaan nimivalintani ja maksamaan pienen toimistomaksun, ja se oli siinä.

Tuutorointifiilikseni.
Nyt kirjoittaessani on toisen yliopistovuoteni toinen periodi juuri alkamassa. Ensimmäinen periodi oli yhtä hulinaa ja opiskeluvalvomista, mitä edelsi hauska ja yhtälailla uuvuttavan kiireinen orientaatioviikko. Kuten alkujaan epäilinkin, tuutorointi oli hauskaa ja samalla oivallinen tapa tutustua uusiin fukseihin ennen muita. Kanssa-tuutorini myös tekivät työstä helppoa. Yliopiston Iso pyörä -uudistuksen myötä uudet opiskelijat olivat tosiaan joutuneet valitsemaan omat opintonsa kielten ja kulttuurin tutkimuksen väliltä, minkä lisäksi vaikuttaa, että varsinkin Aasian tutkimuksesta (ja esim. japanin kielestä) kiinnostuneet kulttuuripuolen fuksit joutuvat tiukkaan paikkaan pyrkiessään haluamaansa erikoistumissuuntaan. Vähän sellainen maku uudistuksesta on tullut, että siinä laitettiin päätökset täytäntöön ennen kunnollista suunnittelua ja valmistelua esimerkiksi vielä hakuvaiheessa kukaan ei tiennyt, moniko kulttuurin tutkimuksen opiskelija pääsisi erikoistumaan Aasian tutkimukseen ja millä kriteereillä valinnat lopulta tehtäisiin.

I love Uni.
Itse voin onneksi kandivaiheen opintoni suorittaa vielä vanhojen tutkintovaatimusten mukaan, mutta maisterivaiheessa napsahtaa itsellenikin valittavaksi kieli tai kulttuuri. Tulevaisuus on vielä auki sen suhteen, suoritanko maisterini Helsingissä vai haenko Japaniin tai Turkuun toiseen yliopistoon maisterivaiheeksi, mutta mikäli jatkan Helsingissä, kallistun kyllä vahvasti kielipuolelle. Sitä ennen pitää saada nyt tämän lukuvuoden aikana taputeltua ne kandivaiheen pakolliset opinnot kasaan, mitä vaihdossa en saa suoritettua: suomea, ruotsia, opiskelijan digitaitoja ja tietenkin kandityötä.

Ensi vuosi oli siis suunnitteilla viettää vaihdossa Japanissa. Olen tässä noin viikon ajan tutkinut entistäkin tiiviimmin japanilaisten yliopistojen sivuja ja vaihtoinfoja, ja koostanut niistä itselleni 13 sivun infopaketin. Tänään ja huomenna on vuorossa vaihtoinfotilaisuuksia, joihin menen pienen kysymyspakin kanssa kuuntelemaan ja oppimaan. Itse hakuaika on jo alkanut ja kestää vielä reilun viikon ajan, mutta olen jo kuumeisesti miettinyt kuinka saisin hakemuksestani mahdollisimman hyvän ja hiotun. Vietin äskettäisenä syntymäpäivänäkin n. 6 tuntia waifun kanssa Helsingin yliopiston kanssa vaihtosopimukset tehneitä japanilaisyliopistoja tutkien! Ja saattoi mukaan katseluun livahtaa pari Yosakoi Soran -videota myös...

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti