26.7.2013

Animecon X: erään vastuuihmisen mietteitä (perjantai ja lauantai)

Pahoittelen etukäteen, etten varmastikaan muista kaikkea, mitä tapahtui. Lähellekään. Sen verran oli stressiä ja valvomista kaiken sen mukavan joukossa.

Perjantain 12.7 sain neuvoteltua itselleni vapaapäiväksi - onneksi! Täältä toispual Suomea olisikin voinut olla haastavaa ehtiä työpäivän jälkeen kalakukkokaupunkiin ja tapahtumapaikkaa järjestelemään. Jokin hetkellinen mielenvika sai minut päättämään että hei, minä ja avokki ehditään kyllä ihan mukavasti siihen aamuseitsemän junaan eli sillä mennään. No, edeltävä yö meni kootessa jo kuukausia sitten aloittamani Infokansion viimeisiä rippeitä. Vähän vajaaksi jäi vieläkin, ja sain vielä perjantai-iltana soitella eräiltä ihmisiltä täytettä kaikkitietävään tekstitiedostooni. Puolisen tuntia ennen kuin lähdimme juna-asemalle tajusin, että kai se pitäisi pakatakin. Avokki oli tehnyt cosplayta ja pakkaillut hissukseen pitkin yötä (ehtiköhän se ottaa lyhyet torkutkin jossain välissä?), mutta itse tajusin vasta tuossa välissä että mitään en ole pakannut.

No, cosplay jäi tällä kertaa välistä, joten siinä ei ollut pakattavaa. Peruukki ystävällisesti kolahti postiluukusta noin viikko Animeconin jälkeen vaikka kuvittelin tilanneeni sen ajoissa. Työ-, tiedotus- ja Infopiste-kiireiden vuoksi en oikeastaan ollut saanut kuin leikattua kankaat. Siinäpä siis hyvä puku Traconiin? Junassa avokki hetken näperteli cosplaytaan kunnes simahti, itse taas pysyin enimmäkseen valveilla kun ei oikein tahtonut väsähtää. Siis siitä huolimatta, että olin torstain aamuvuoron (herätys 07:00 yay) jälkeen torkahtanut vain vajaan puolituntisen. Junanvaihdon jälkeen sain itsekin hetkeksi ummistettua silmäni, mutta sittenpä oltiinkin jo Kuopiossa.

Käytiin samantien heittämässä tavarat porukoille ja odoteltiin parituntinen (and then some) ruokaa. Vanhempani tuntien ruoka oli hyvää mutta paljon myöhässä. Onneksi siinä välissä saatiin äidin (huom., entinen leipuri) tekemä mansikkakakku korkata. Ruoalle osallistuivat myös siskoni ja poikaystävänsä, joilta saimme kyydin keskustaan. Ei siis tarvinnut bussivuorojen kanssa tuskailla. Avokkini suuntasi etsimään viimehetken aikaa kampaajalta (koska oli väärän puolen päästään sheivannut cosplayta varten, aijai) ja minä suuntasin Musiikkikeskukselle järjestelemään paikkoja.

Infopisteestä löysin valtavan kasan pahvilaatikoita täynnä ties mitä. Siinä menikin mukavasti aikaa järjestellä tavaroita aluksi itsekseen ja kohta muutaman kuin tyhjästä ilmestyneen vänkärin voimin. Siinä sitten viikkailtiin Animecon-paitoja, aseteltiin lehtisiä siististi ja ihmeteltiin jostakin ilmestyneitä Kuopio-oppaita. Ihan rattoisasti siihen taisi pari tuntia kulua ja sain samalla tehtyä myös ostoslistaa seuraavaa aamua varten. Tulostin saatiin valitettavasti vasta hetki ennen kuin piti lähteä, ja vähän jäi huolestuttamaan että mitenkäs tuo Infokansio tulostuisi aamun kiireissä. Pitkään odotetut materiaalit graafikoilta saapuivat myös viitisen minuuttia ennen kuin meidät häädettiin yöksi ulos. Oli siinä sitten vänkäreillä aamulla (ja koko lauantain loppujen lopuksi) tekemistä leikkailla salin ohjelmiin paikkalippuja ja käsin merkata niihin vielä rivit ja paikkanumerotkin! Mutta tästä opitaan, ensi kerralla graafikoilta tulee materiaalit ajallaan ja niissä saa luvan olla myös ne paikat valmiiksi. Ja tulostukset tapahtuvat etukäteen sellaisen järjestäjän toimesta, jolla on tulostin.

Perjantai-iltana sitten vetäydyin Subwayhin, missä avokki oli tavannut muutamia tuttuja ja viimeisteli Animeconin luentoaan. Iltapalamussutuksen jälkeen etsiydyimme bussipysäkille ja kohti porukoiden kotia. Porukat olivat jo lähteneet mökille ja sisko poikaystävineen jonnekin pohjoisen suuntaan, joten saimme rauhassa keskittyä vielä viime hetken puuhasteluihimme: avokki cosplayhin ja minä Infokansioon ja viime hetken sähköposteihin. Pari tuntia ennen lähtöä Animeconiin kömmin sänkyyn vain hetkeä aikaisemmin sinne asettuneen avokkini viereen ja sammuin kuin lyhty.

Lauantaina aamulla ehdimme mukavasti ajoissa Musiikkikeskukselle. Avokkini suuntasi suorilta pukkareille ja minä jäin Infopisteelle. Vänkäreiden briiffaus valitettavasti kesti sen verran kauan, etten ehtinyt omiani kunnolla briiffaamaan (hienosti pärjäsitte - ja kiitos kun jaksoitte unista ärinääni!). Lähetin saman tien yhden vänkärin ostamaan kaikenlaista puuttuvaa, ja sain vielä kesken ostostensa soittaa ostamaan mustettakin: ei olisi mitään paikkalippuja salin ohjelmiin jos musteet loppuisivat kesken. Stressilukemani alkoivat tässä vaiheessa viimeistään hipoa kattoa. Olin halunnut aloittaa paikkalippujen jaon heti ovien avauduttua, mutta se ei ollut mahdollista. Sitten vielä unenpöpperössä olin tulostanut ensin konserttiliput, kun järkevintä olisi ollut tulostaa ensin cosplaykilpailun liput koska se oli ensin. Tässä vaiheessa teki siis mieli face palmata niin lujaa että otsassani olisi varmasti vieläkin kuhmu.

Onneksi innokkaat ja ahkerat vänkärini saivat sitten nopeasti liput leikattua ja kirjoitettua niihin oikeat paikat, niin saatiin viimein kyselevälle kävijälaumalle liput jakoon. Infokansiota en saanut missään välissä tulostettua, milloin mistäkin syystä: paperi loppu, muste loppu, kiireisempiä tulosteita, ai taas uudet vänkärien työvuorot? Onneksi se oli tietokoneella sentään, mutta olisi silti mieltä lämmittänyt käyttää juuri saatua mustaa kansiota. Ensi vuonna siis potkin ahkerammin ihmisiä notta saan tarvitsemani tiedot ajoissa ja soittelu joka suuntaan alkaa viikkoa ennen tapahtumaa - ei päivää tai paria. Kun ilmeisesti eivät lukuisia "Kiireinen!" -sähköposteja osaa lukea kaikessa kiireessään.

Lauantai-illasta sattui hieman hiljaisempi hetki, jolloin sain vänkärini tekemään sunnuntain cosplaykisan paikkaliput. Edes nämä olisivat sitten heti seuraavasta aamusta asti jaossa!

Sitten tuli toinen katastrofi: sain ilmoituksen, että pukuhuoneet olisi nyt suljettu tältä päivää, koska ne olisivat orkesterin käytössä loppuillan. Samoin alamyyntipöytäsalin tila, jota kautta pukkareille kuljetaan, oli nyt suljettu. Ilman ennakkovaroitusta. Vaikka olimme tiedottaneet pukuhuoneiden pysyvän auki koko tapahtuman ajan. Tässä vaiheessa taisi pääni tehdä fyysistä kontaktia johonkin tasaiseen pintaan, kuten pöytään tai seinään. Siinä sitten meni loppuilta selvitellessä, että voisiko tämän asian jotenkin kiertää ja pukkareita käyttää vaikkapa konsertin jälkeen. Saimme sovittua systeemin, että jos jonkun on ehdottomasti päästävä esim. suihkuun, voisi hän minun tai järjestyksenvalvojan saattamana käydä noin puoli tuntia konsertin jälkeen. Muutoin käytössä olisivat wc-tilat. Onneksi wc-tiloja oli remontoitu ja niissä oli tänä vuonna valtavasti tilaa! Käsittääkseni näitä hätätilanteita ei sitten Infopisteeseen tai järjestyksenvalvojille ilmoittautunut.

Kun viimein saimme kävijät ja suurosan työväestäkin ulos ovista, ja Musiikkikeskukselle jäi lähinnä seuraavaa päivää varten harjoittelevia ihmisiä, oli vihdoin aika poistua kohti yöunia. Parhaan kaverini kanssa olimme sopineet tapaamisesta K18-iltabileissä (joihin sai siis ostettua erillisiä pääsylippuja), mutta näin paljon valvomisen ja raskaan päivän jälkeen energia ei millään siihen riittänyt. Siispä pirautin että jos hän tulisi vaihtoehtoisesti yöksi meille. Siinä sitten kaverin kanssa käveltiin Heselle, missä pääsin käyttämään Animecon-ranneke-etuani ja sain kerrosaterian alennuksella. Avokkini ja iso lössi kavereita oli jo sopivasti vallannut pari pöytää, ja tiivistämällä mekin mahduttiin siihen. Onpas terveellisiä iltapaloja ollut viime aikoina...

Porukoiden luona sitten jaksoimme katsoa jakson Game of Thronesia ja hetken jutella ennen kuin meni taju kankaalle ja päästiin viimein useammaksi tunniksi nukkumaan.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti