3.12.2017

Japanin tasokoe JLPT

JLPT:stä kotiuduttu! Olipahan kokemus taas vaihteeksi. Edellisen kerranhan tein JLPT:ssä tason N4 (toisiksi helpoin taso) jokunen vuosi sitten. Tässä välissä on ollut opiskelu paljolti katkolla ja vasta yliopistolla saanut japanin pänttäyksen kunnolla jatkumaan. Olin suunnitellut kovat kertausaikataulut itselleni, ja pohdin N3- ja N2-tasojen väliltä, mutta päädyin lopulta onneksi realistisempaan N3-tasoon.

Ilmoittautumishetken fiilikset.
JLPT eli Japanese-Language Proficiency Test on tosiaan Japan Foundationin ja Japan Educational Exchanges and Servicesin järjestämä japanin tasokoe. Sitä käytetään mm. oman tason mittaamiseen sekä usein kielitodistuksena, jos haluaa opiskella japanin kielellä tai työskennellä Japanissa. Se on laajalti tunnettu ja suosittu, kahdesti vuodessa järjestettävä (Suomessa vain kerran vuodessa) koe, vaikkakaan se ei ole niin perusteellinen ja kattava kuin sen soisi olevan ottaen huomioon, kuinka tärkeänä sitä pidetään.
 
JLPT:ssä kaikki vastaukset annetaan valitsemalla kolmesta tai neljästä annetusta vaihtoehdosta, eli itse ei tarvitse kieltä tuottaa lainkaan ja arvaamallakin voi päästä pitkälle. JLPT:ssä on valittavissa 5 eri tasoa, joista N5 on helpoin ja N1 vastaa suurin piirtein äidinkielistä kielitaitoa. Tai näin olisi ihanne; esim. kanji-merkit entuudestaan tuntevat kiinalaiset kuulema läpäisevät N1-tasonkin hyvin vähällä japanin opiskelulla, mikä vahvistaa yleistä käsitystä siitä, ettei JLPT testaa kielitaitoa kyllin kattavasti.

Fiilis kun senpaita ym. taitavia koepaikalla...
Ilmoittauduin siis itse N3-tason kokeeseen, joka on keskivaikea. Ilmoittautumisen jälkeen opiskeluintoni kuitenkin pelottavan nopeasti hyytyi, kun yliopisto-opinnot ja työt menivät edelle. Eilen vielä pohdin, että pitäisikö vain jäädä kotiin nukkumaan, kun ei tuosta kokeesta mitään tulisi näin huonolla valmistautumisella. Aamulla kuitenkin tuhahdin, että kerta tästä huvista on jo 50 € osallistumismaksu jo maksettu, kai se pitää edes käydä testaamassa.

Koe oli kolmiosainen: ensinnä kielentuntemusta ja sanastoa, sitten kielioppia ja luetunymmärtämistä, ja lopuksi kuuntelua. Ensimmäinen osio tuntui hankalalta ja saas nähdä, menikö edes läpi. Hieman hävettää... Toinen ja kolmas osio puolestaan tuntuivat hävyttömän helpoilta. Luetunymmärryksessä tekstit olivat hauskoja ja kuuntelussakin pysyin lähes 100 % ajasta hyvin kärryillä. Jospa nämä kaksi jäljempää osuutta pelastaisivat koetulokseni?

Jep.
Kokeen jälkeen kävin vielä senpain ja tämän kavereiden kanssa syömässä, mikä oli mukavan rento lopetus päivälle. Nyt olen kotona ja kamppailen väsymystä vastaan; vielä olisi tarkoituksena tehdä ensi viikon japanin läksyt ennen nukahtamista. Onneksi luento alkaa muistaakseni vasta kahdelta, joten ei haittaa, vaikka nukahtaisin kesken läksyjen. Ja hei, noin 10 päivää siihen, että viimeistään saan Liikkuvuuspalveluilta tietoa vaihtohauista!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti