5.7.2015

Opiskeluita ja pääsykokeita 2015

Päivitykset nyt eivät tule aivan kronologisessa aikajärjestyksessä, mutta päätin kirjoittaa pääsykokeista ennen Japanin reissun raporttia, koska aihe on nyt opiskelijavalintojen vuoksi ajankohtaisempi. Olin siis hakenut lukemaan Helsingin yliopistoon Aasian tutkimusta ykkösvalintanani, ja varahakuina Afrikan ja Lähi-idän tutkimusta, antiikkia (latinaa ja Rooman kirjallisuutta), historiaa ja kielitiedettä/kieliteknologiaa. Näistä kahden viimeisen kokeet jätin vähäisen valmistautumisen ja stressin vuoksi käymättä. Jos jotakuta kiinnostaa vilkaista, Helsingin yliopisto on julkaissut pääsykokeet sivuillaan.

Study. Must study. More study. Books.

Viimeisen vajaan vuoden ajan olen opiskellut Turun avoimessa yliopistossa historian perusopintoja ja jäljellä on enää kaksi kirjatenttiä, jotka hoitanen syksyn ja alkutalven aikana pois alta. Aiemmat pääsykokeet olivat saaneet minut uskomaan, että olen huono opiskelija enkä opi mitään vaikka mitenkä pänttäisin, mutta yllättäen historiasta sainkin kurssinumeroiksi pääasiassa nelosia ja vitosia. Matalin arvosanani oli viimeisestä kurssista tullut kolmonen. Tentin Verkottuneen ihmiskunnankin, joka on yksi Aasian/Afrikan kokeen pääsykoekirjoista, ja sain täydet pisteet.

Olen lukenut niin paljon, etten voi failata eikun--
Pääsykoeopiskelut aloitin jo viime vuoden puolella, mutta luonnollisesti kirin tahtia kun koekirjat vihdoin julkaistiin. Opiskelua hieman hidasti reilun kolmen viikon matka Japaniin sekä kiireet Animeconin järjestämisessä, mutta paljon sain kuitenkin päntättyä. Sain myös viimein muutettua kielioppikirjan muistiinpanoni koneelle PDF-muotoon ja siitä iPadille, millä olen tykännyt lukea tekstejä. Verkottuneesta tein muistiinpanoja sekä kappaleittain että lopun hakemiston mukaan aihealue kerrallaan, kirjoittaen vähänkin vieraat termit ja nimet huomiovärillä. Alan kuitenkin tulla siihen tulokseen, ettei lukeminen - niin paljon kuin siitä nautinkin - ehkä olekaan se tapa, jolla opin parhaiten. Kokeiden jälkistressissä sain kaksi kaveriani suostumaan tekemään Verkottuneesta minulle mahdollisesti äänikirjan, mikäli joudun vielä hakemaan ja Verkottunutta ei vaihdeta toiseen kirjaan.

Muut kokeet jäivät paljon pienemmälle huomiolle; historian eteen en ehtinyt tekemään oikein muuta kuin avoimen yliopiston opintoja, kielitieteen/kieliteknologian kirjaa selasin ja antiikin kirjasta ehdin lopulta lukea vain johdannon koetta edeltävänä yönä! Suurin osa ajasta, jota en ollut töissä, palauttamassa viime tingassa avoimen yliopiston tehtäviä tai Animecon-puuhissa kuluikin vuoronperään Verkottuneen ja suomen kieliopin parissa, ja läheiset saivat toistuvasti muistutella, kuinka tärkeää on pitää taukoja. Muutama viikko ennen kokeita olin täysi hermoraunio ja huomasin käsiini tulevan iltaisin hulluna kutiavaa urtikariaa, jota työterveyslääkäri arveli stressiperäiseksi ja määräsi pari ensimmäistä viikkoa hyvin auttanutta antihistamiinia.

Kyllä. Unenpuutos on ollut aika normaalitila minulle viime kuukausina.
Kun kokeiden ajat viimein koittivat, päätin jättää historian kokeen suosiolla välistä, sillä en ollut ehtinyt pahemmin perehtyä 17501950-lukujen historiaan. Näin sain myös oltua kotona hieman pidempään; nukun ja luen paremmin kotonani kuin Helsingissä asuvan tätini luona.

Ensimmäinen kokeeni siis oli Aasian (ja Afrikan ja Lähi-idän) tutkimuksen koe torstaina 28.5. heti aamuyhdeksästä. Koen tarpeelliseksi huomauttaa, että minä en todellakaan ole aamuihminen. Olin kuitenkin herännyt aamuviiden jäljestä voidakseni vielä lukea muutaman tunnin ennen koetta - ja olin keskittynyt tähän lukemiseen ja muuhun stressiin niin paljon, että unohdin Japanista kaverille hankkimani mangat tädin luokse, vaikka olin sopinut tuovani ne kokeeseen. Onneksi en sentään henkkareita unohtanut; en nimittäin olisi ihmetellyt. Koe itsessään oli stressaava ja kuten jo aiemmassa päivityksessäni kerroin, ajatukseni siitä, kuinka pärjäsin, tuntuvat heittelevän päivän mukaan.

Mission impossiburu.
Aasian kokeen jälkeen minulla oli hetken aikaa hengähtää ja syödä ennen kielitieteen/-teknologian koetta. Päädyin läheiseen kahvilaan koettamaan syömistä, mutta jännityspahoinvointi ystävällisesti vei ruokahaluni aika tarkalleen sillä hetkellä, kun sain ruoan eteeni. Kävin vähän aikaa stressaamassa koesalin ulkopuolella kunnes päätin, ettei pääni vain kestä enää ja lähdin sitten harhailemaan pitkin katuja ja päätin soittaa siskolleni perinteisen "hei hyvää synttäriä, nyt kuuntele koestressipurkautumistani." Tämän jälkeen sovin parin kaverin kanssa meneväni viettämään loppuillan heidän seurassaan rentoutuen, minkä seurauksena sain heidät lupautumaan tekemään mahdollisesti äänikirjan Verkottuneesta, kuten aiemmin mainitsin. Illasta väsyneenä, mutta paljon vähemmän stressaantuneena, palasin tädin luokse ja vihdoin viimein soitin takaisin vanhemmille, jotka olivat jo useasti yrittäneet soitella koekuulumisia. Sain luettua antiikin kirjasta johdannon ennen kuin nukahdin.

Perjantaiaamuna suuntasin antiikin kokeeseen ja suoranaisesti kaduin, etten ollut valmistautunut paremmin. Koe oli nimittäin naurettavan helppo; vain ensimmäinen osio koski pääsykoekirjaa ja loput oli hyvinkin pääteltävissä kokeen aikana. Sain kuitenkin vastattua kaikkiin kohtiin mielestäni hyvin, sillä koekirjaakin koskeneet essee-kysymykset olivat aiheeltaan melko tuttuja ajalta, kun luin latinaa lukiossa ja olen aina tykännyt lueskella antiikin myytteihin ja kulttuureihin liittyvistä asioista. Hups.

Kokeiden jälkeen suuntasin sitten Kuopion kautta Desuconiin, mutta Desu ja kokeiden tulokset ovat sitten jo toinen tarina. Eli päivityksen pituuden vuoksi pätkäisen tästä cliffhangeriin.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti